top of page

Käyttöön ja koristeeksi - sota-ajan puhdetyöt

Jatkosodan asemasotavaiheessa 1941–1944 tehtiin eri puolilla sotaa käyvää Suomea poikkeuksellisissa olosuhteissa suuri määrä esineitä erilaisin menetelmin ja materiaalein. Näitä esineitä, puhdetöitä, on yhä monissa suomalaiskodeissa muistona sodasta. Puhdetyöt ovat historiallisesti vanha ja kansainvälinen ilmiö. Suomessa ilmiö sai valtavat mittasuhteet, ja sodanjohto pyrki niin kannustamaan, ohjaamaan kuin rajoittamaan ilmiötä. Esimerkiksi tuohesta tehdyt puhdetyöt olivat niin suosittuja, että sotilaille alettiin antaa ohjeita tuohen oikeaoppisesta irrottamisesta. Puhdetöitä valmistettiin luonnonmateriaalien lisäksi rintamalla käytetyistä ammuksista, ammusten osista sekä hylsyistä. Materiaaleiksi kelpasivat myös erilaiset taistelukentiltä löytyvät metallit, kuten kenttäpakit ja lentokoneiden hylyistä saatava alumiini.

​

Lietolaiset rintamamiehet tekivät sota-aikana puhdetöinä paljon erilaisia käyttöesineitä. Yleisimpiä lietolaisten valmistamia esineitä olivat pärekorit, puuastiat sekä saavit. Tuohikengät, lapsille tehdyt esineet ja muistoksi annetut puukontupet olivat myös tyypillisiä puhdetöitä. Asemasodan aikana lietolaiset rakensivat majoituskorsuja, jotka sisustettiin koristeellisilla huonekaluilla. Tarvasjoen komppanian miehet rakensivat Pintuisen Jokikylän myllyyn puhdetyönä sähkövoimalan, johon saatiin tarvikkeet Marskinniemen hylätystä venäläisestä voimalaitoksesta. Suurin Lietolaisten tekemä puhdetyö oli Jalkaväkirykmentti 6:n Valkeasaareen rakentama viihdytystila, joka tuhoutui vuden 1944 suurhyökkäyksen alussa kranaatin täysosumasta.

​

Käyttöön ja koristeeksi - sota-ajan puhdetyöt -näyttelyssä on esillä lietolaisten puhdetöitä Liedon museon ja Liedon sotaveteraanien kokoelmista sekä yksityiskokoelmista. Näyttelyssä on noin sata puhdetyönä tehtyä esinettä, joihin kuuluu muun muassa eri tekniikoin valmistettuja rasioita, valokuvakehyksiä, peilejä, karhuveistoksia sekä puukkoja ja puukon tuppeja. Näyttely esittelee myös puhdetyöilmiön historiaa, puhdetyötuotannon organisointia sekä puhdetöihin käytettyjä materiaaleja.

​

Näyttely on esillä 3.10.2021 saakka. Lue lisää puhdetöistä täältä.

bottom of page