top of page

LITTOINEN

11243_8970.JPG

Littoinen kuuluu virallisesti Loukinaisten kylään, mutta omaleimasuutensa vuoksi sitä käsitellään näillä sivuilla omana taajamanaan. Tunnetuksi Littoisen ovat tehneet verkatehdas ja Littoistenjärvi. Taajama alkoi varsinaisesti syntyä verkatehtaan ympärille 1740-luvulla, kun järven rantaan rakennettiin vanutuslaitos. Syy kokonaisen tehtaan rakentamiseen vajaat sata vuotta myöhemmin oli pehmeävetinen ja kirkas Littoistenjärvi. Siinä kun kankaat lopuksi pesi ja vanutti, sai laadukkaan kuosin, jota kannatti markkinoida jopa Suomen rajojen ulkopuolelle. Järvestä tuli samalla kylän sielu, jossa käytiin uimassa, kalassa ja veneilemässä sekä talvella luistelemassa.

Tehtaan ympärille syntyi omaleimainen kylä

Verkatehtaan ympärille syntyi oma yhteisönsä ja rakennuskantansa. Sieltä löytyi työläistalojen ja patruunan linnan lisäksi koulu, kirkko, päiväkoti, vanhainkoti, ruokala, työväentalo ja toistakymmentä kauppaa. Tehdas ja yhteisö piti omistaan huolen ja kaikille riitti sopivaa työtä.

Kulttuurihistorialliseksi kohteeksi

 

Tehdastoiminnan loppuminen vuonna 1969 oli asukkaille  järkytys. Se vei monelta toimeentulon ja hiljensi kylän. Tehdas alkoi rapautua ja tyhjentyneet työläistalot ränsistyä. Jo lähes purkukelpoiseksi leimatun miljöön pelasti lopulta vanhojen rakennusten nouseva arvostus. Tehdasmiljöö suojeltiin kulttuurihistoriallisesti merkittävänä kohteena, ja rakennuksia alettiin kunnostaa asunnoiksi 1980- ja 1990-luvuilla.

 

Tällä hetkellä Verkatehdas on omaleimainen, kauniisti entisöity alue, jossa on aktiivista yhteisötoimintaa. Vuosittain lähiympäristössä järjestetään muun muassa Littoisten perinnemarkkinat, opastuskierroksia, iltatoreja ja pihamarkkinat. Littoisten kyläkirkosta tuli vuonna 2019 Galleria kyläkirkko, jossa on vaihtuvia taidenäyttelyitä. 

Maailmankuulu järvi

 

Littoistenjärvi tuli jopa maailmankuuluksi vuonna 2017, kun rehevöitynyt järvi puhdistettiin kemiallisella aineella. Toimenpide teki kirkastuneesta järvestä ihmetyksen aiheen ja jälleen uintikelpoisen monine uimarantoineen. Järven pohjoispäädyssä lämpiää ympärivuotisesti Villa Järvelän saunat.

Monen kunnan Littoinen

Littoinen on kylämäinen alue, joka jakaantuu Kaarinan ja Liedon kuntiin. Noin 400 asukkaan Tehtaanmäki rakentuu pääasiassa vanhoista työläistaloista tehtaan ympärillä, muu taajama-alue on uudempaa omakoti- ja rivitalo-aluetta. Liedon puolella asuu noin 1300 henkilöä ja Kaarinan puolella laskutavasta riippuen 4000–5000 asukasta. Littoisissa on toimiva koulu, päiväkoteja, kirkko,  seurakuntakoti ja työväentalo. Vanhaa kyläkauppaa ei enää ole, vaan lähin kauppa löytyy Kaarinan puolelta.  Littoinen sijaitsee yhtä lähellä Turun, Kaarinan kuin Liedon keskustaa, joten kaikkien kuntien palvelut ovat lähellä. Littoisissa on Ali-Sippaantiellä myös jonkin verran teollisuutta, muun muassa Auramarine ja Finlon.

Tarinoita

LITTOINEN
KARTALLA

Littoinen.jpg

Kulttuurimaisemaa

bottom of page