top of page
LM_va_88_014.gif

Tootulan kylämaisemaa 1900-luvun alussa

Avain kyliin ja kaupunginosiin

Lieto on Aurajoen ja Paimionjoen halkoma laaja varsinaissuomalainen maaseutukaupunki, jonka asutuksen juuret ulottuvat mesoliittiselle kivikaudelle. Vaikka hiukan puhumme esihistoriastakin näillä sivuilla, niin pääosassa ovat lietolaiset kylät nyt ja muutaman viimeisen sadan vuoden aikana.

 

Kunta-aikana Lieto jakaantui maantieteellisesti kahdeksaan kulmakuntaan: Asemankulma, Ilmarinen, Kirkonkulma, Littoinen, Loukinainen, Saukonoja, Tarvasjoki ja Yliskulma. Sanaa kulmakunta ei ole enää käytetty sen jälkeen, kun Liedosta tuli kaupunki vuonna 2022, vaan nykyään puhutaan kaupunginosista. Saukonoja ja Kirkonkulma yhdistyivät Kirkonseuduksi. Saukonojan kylät esitellään Kirkonseudun sivustolla.

 

Kaupunginosat koostuvat kylistä. Kylä on yhden tai useamman talon muodostama hallinnollinen kokonaisuus, joka ei välttämättä ole maantieteellisesti yhtenäinen. Maarekisterikylään kuuluvat ne talot, jotka ennen isojakoa muodostivat oman sarkajakopiirinsä. Taloilla saattoi olla takamaita melko kaukanakin ydinkylästä, ja nykyään nämä satelliittikylät mielletäänkin usein omiksi asuinalueiksi. Muutenkin kylä-käsitteestä on pitkälti luovuttu kuntien ylläpitämissä maankäyttörekistereissä. Kylä on kuitenkin erinomaisen hyvä yksikkö esitellä Liedon historiaa, elämänmenoa ja kulttuurimaisemaa.

Sivusto on lähtökohtaisesti kulttuurihistoriallinen ja alati muuttuva. Sivustoa täydennetään jatkuvasti. Toivommekin käyttäjiltä valokuvia, tarinoita ja muistoja liitettäväksi yhteistä kulttuuriperintöä esittelevälle ja säilyttävälle sivustolle.

Koko Lieto.jpg

Kylien ja kaupunginosien kartat ovat Liedon karttapalvelusta osoitteesta https://kartta.lieto.fi/?setlanguage=fi.

Liedon kotiseutuportaali – avain kyliin ja kulmakuntiin -hanke on saanut rahoitusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020. Rahoitus on haettu Leader-ryhmien Varsin Hyvä ry:n ja Jokivarsikumppanit ry:n kautta. Hanke toteutettiin Varsinais-Suomen Ely-keskuksen alueella vuosina 2020–2022. Kotiseutuportaalia ylläpitää ja kehittää Liedon museo.

maaseutuverkosto_oranssi.png
logoleader2.png
lippu_ja_tunnuslause2.png

Liedon kylistä ja historiasta kiinnostuneille suosittelemme lisälukemiseksi:

Liedon historia 1-2 Hannu Mansikkaniemi, Jukka Luoto, Esa Hiltunen, Kari Suistoranta

press to zoom

Tarvasjoen historia Aulis Oja

press to zoom

Marttilan, Karinaisten, Kosken ja Tarvasjoen historia vuodelta 1857 S.G.Elmgren

press to zoom

Liedon kulttuuriympäristöohjelma

press to zoom

Liedon kulttuurimaisema ja vanha rakennuskanta Sinikka Kauko-Vainio et al.

press to zoom

Liedon paikannimiä ja tarinoita Marja-Riitta Perttula

press to zoom

Hämeen Härkätien matkailuopas J. Masonen, E. Ojenen, M. Heikkinen

press to zoom

Tien lumo Aurajoen maisematie Viri Teppo-Pärnä

press to zoom

Kyliä ja ihmisiä Matti ja Virve Haro

press to zoom

Ain niil jottaan sattuu Hannu Mansikkaniemi

press to zoom
bottom of page