top of page

YLISKULMA

LM_va_D_206_1_2_ Tootulan kylää.jpg

Yliskulmaan kuuluu yhteensä 17 kylää: Alhojoki, Hihnala, Huilu, Hyssälä, Inkoinen, Kilpijoki, Kiusala, Käipelä, Mellilä, Ojala, Paappala, Pokkola, Pränikkälä, Puntamäki, Pyhältö, Tootula ja Torstula.

Yliskulma on muodostunut lähinnä Torstilan, Alhojoen, Puntamäen ja Huilun kylien maille useaa kuntaa halkovan tien risteykseen. Yliskulman merkitys kasvoi, kun sinne perustettiin yhtiömeijeri vuonna 1889. Meijerin toiminta lopetettiin kuitenkin jo viiden vuoden kuluttua. Liedon Yliskulman osuusmeijeri perustettiin vuonna 1906, ja siellä tehtiin muun muassa erinomaista voita. Vuonna 1926 valmistunut uusi meijerirakennus oli silloisen mittapuun mukaan varsin komea teollisuuslaitos. Osuusmeijeri oli taloudellisesti tärkeä Yliskulman karjankasvattajille ja siitä tuli vähitellen Valion maidonvälitysasema. Meijeritoiminta kuitenkin lopetettiin kokonaan vuonna 1970. Yliskulmalle keskittyi jonkin verran myös muuta pienempää liiketoimintaa, kuten mylly, leipomo ja osuuskauppa sekä konepajateollisuutta. Nämä edesauttoivat Yliskulman taajaman syntyä.

Turun läheisyys on 1800-luvulla ja koko 1900-luvunkin vaikuttanut siihen, että Lieto pysyi sisäisesti hajanaisena. Asukkaiden tarve muodostaa yhteenliittymiä kuten osuuskassoja oli vähäinen, koska jokainen saatoi lyhyiden matkojen vuoksi viedä itsenäisesti tuotteitaan kaupunkiin. Kunnan omat kauppapalvelut kehittyivät myös hitaasti, koska ne harvoin pystyivät kilpailemaan kaupungin monipuolisen tarjonnan kanssa.

YLISKULMA
KARTALLA

Yliskulmaoikea.jpg

Yliskulman kyläyhdistys sai kunniamaininnan ja selvisi finaaliin Varsinais-Suomen vuoden kylä 2020 -kilpailussa. Perusteluissa todettiin, että Yliskulman elinvoiman lähde on kyläkoulu. Tulevaisuuden koulu onkin moderni kyläkoulu, jossa arvostetaan lähiruokaa. Kyläkauppoja ei alueella enää ole, mutta koulu ja sen ympärillä toimivat aktiiviset perheet ovat kylän sydän. Vuodesta 1898 lähtien toiminut koulu on ollut useasti lakkautusuhan alla, mutta tällä hetkellä sitä pelkoa ei ole - kiitos aktiivisten vanhempien.

 

Kylähenkeä monessa sukupolvessa

Yliskulman merkittävä voima on juurtuneisuus, aktiivisuus ja hyvä yhteishenki. Kyläläiset pitävät tiiviisti yhteishenkeä yllä ja järjestävät erilaisia tapahtumia pilkkikilpailuista latotansseihin ja lasten urheilukilpailuista aikuisten jumppiin. Naapurista löytyy apua ja talkoisiin väkeä, niissä kukin toimii  omalla panoksellaan ja sitä arvostetaan. Yliskulmalle on rakennettu talkoilla pururata, jalkapallokenttä, aita ja grillikatos sekä kylän voimin jäädytetty ja aurattu luistinrata. Energiaa vielä riittää, sillä suunnitelmissa on frisbeegolf-rata ja luontopolku sekä huippuna oman liikuntahallin rakentaminen.

Kyläläiset haluavat lisätä kylien vetovoimaa ja saada lisää asukkaita — ja kouluun uusia oppilaita. Vanhoja taloja on harvoin myynnissä, mutta uudisrakentamiselle löytyy harvaan asutulla kulmakunnalla hulppeasti tilaa. Kyliltä löytyy myös vanhoja perintötaloja ja useamman sukupolven asukkaita, jotka ovat vahvasti juurtuneet kotikonnuilleen.

 

Aktiivisia ryhmiä

Yliskulmalla toimii useita yhdistyksiä ja aktiivisia facebook-ryhmiä, joissa tiedotetaan ja pohditaan kylien asioita. Yliskulman kyläyhdistys kertoo tapahtumista ja kylien toimijoista, vanhempainyhdistys keskittyy lasten hyvinvointiin ja koulun jatkuvuuteen. Muita merkittäviä harrastetoimijoita ovat yli kaupungin rajojen lapsia ja aikuisia liikuttava Liedon Parma, Liedon pallon Yliskulman kyläjoukkue, Yliskulman maa- ja kotitalousnaiset, 4 H-kerho ja Lieto-opisto.  Unohtaa ei voi myöskään Liedon nuorisoseuran taloa ja seuran monipuolista toimintaa. Kyliltä löytyy lisäksi merkittävää yritystoimintaa.

bottom of page