top of page

Postikortit

Kun posti on tuonut postikortin kotiin ilahtuu aina. Se voi olla kortti joka on lähetetty kaukomaasta tai jonkun perheenjäsenen lähettämä, mutta lähettäjästä riippumatta on kiva laittaa kortti jääkaapinoveen ja katsella sitä aina kun siitä menee ohi.

 

1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä lähetettiin paljon postikortteja ympäri Eurooppaa. Esimerkkinä voi ottaa Ruotsin, jossa pelkästään vuosina 1904 - 1905 lähetettiin yli 43 miljoonaa postikorttia. Postikortit olivat jo olleet olemassa suurimman osan 1800-lukua mutta vasta vuoden 1897 maailmannäyttelyssä tuli korttien taakse rivit, johon kirjoittaa osoitteen. Alussa takaosa oli varattu vain osoitetta varten. Vuonna 1902 Iso-Britanniassa tuotettiin ensimmäinen kortti, jossa takaosa oli jaettu niin, että vasemmalle puolelle pystyi kirjoittamaan viestin ja oikealle puolelle osoitteen. Kesti aika kauan ennenkuin tällaiset kortit tulisivat tavallisiksi Pohjoismaissa, esimerkiksi Ruotsiin ne tulivat vasta vuonna 1905.

 

Postikortteja on lähetetty paljon koko 1900-luvun läpi, mutta kun kännykät ja internet yleistyivät 1990-luvun loppupuolella, väheni tämä tapa merkittävästi. Tänä päivänä postikortteja lähetetään pääasiassa matkoilta ja joulukortteina.

 

Lauri Nautelan kokoelmassa on kortteja 1800-luvun lopusta 1990-luvulle saakka. Kortit on pääasiallisesti kerätty Liedon ympäristöstä, mutta myös muualle lähetettyjä kortteja löytyy.

Klikkaa korttia alla aloittaaksesi postikorttien selailun!

bottom of page