top of page

Joulukortit

Ensimmäinen dokumentoitu joulukortti annettiin Englannissa kuningas Jaakko I:lle vuonna 1611. Kesti kauan, ennen kuin joulukorttitraditio kehittyi sellaiseksi, kuin sen tänä päivänä tunnemme. Ensimmäinen kaupallisesti tuotettu joulukortti painettiin Lontoossa vuonna 1843.

 

Suomalaiset ovat vieläkin innokkaita joulukorttien lähettäjiä: vuonna 2017 joulukortteja lähetti 75 % suomalaisista, ja 70 % yli 35-vuotiaista naisista piti joulukorttien lähettämistä säilyttämisen arvoisena perinteenä.

 

Joulukorttiperinteemme on paljolti kiitollinen ruotsalaiselle joulukorttitraditiolle. Ruotsissa oli 1890-luvulla tapana antaa kuvakortteja "käteen" pyhien aikaan. Kun Tukholman maailmannäyttelyn 1897 aikana haluttiin lähettää kuvia uutuuksista, lisättiin korttien taakse osoiterivit.

 

Laurin kokoelmassa on joulukortteja 1800-1900 -lukujen vaihteesta aina 1990-luvun alkuun asti. Joulkorttien aiheet vaihtelevat sen mukaan, milloin ne on painettu. Toistuvia teemoja ovat joulutontut, -kuuset ja -koristeet, lapset sekä uskonnolliset aiheet.

 

Kuvista klikkaamalla voit tutustua eri aikakausien joulukortteihin.

bottom of page