top of page
Suomi 100 vuotta - esitelmiä, näyttelyitä, tapahtumia
Oikeus oppia
Oikeus oppia - vapaus valita

Tapahtumasarja itsenäisyyden ajan lietolaisesta sivistyshistoriasta

 

Nykypäivän demokraattinen yhteiskuntamme pohjaa niihin ratkaisuihin, joita esivanhempamme ovat tehneet. Koulutus, terveydenhuolto, terveellinen ruokavalio, taide-, taito- ja liikuntakasvatus sekä sananvapaus ja tasa-arvo ovat peruspilareita, joiden varaan hyvinvointimme on rakennettu.

 

Oikeus oppia - vapaus valita kertoo lietolaisesta sivistyshistoriasta. Tapahtumasarja lähtee liikkeelle Härkätieltä ja etenee kansanopetuksen alkumetreiltä kohti nykyaikaista valinnan vapautta ja mahdollisuutta elinikäiseen oppimiseen. Tutuksi tulevat muun muassa Verkatehtaan patruunan koulu, Liedon ensimmäinen lainakirjasto, pihaleikit loruineen, kouluruokailu sekä koulun merkitys yhteisössään. Sarjan tapahtumat järjestetään eri puolilla Lietoa kouluissa, ja niihin toivotetaan sydämellisesti tervetulleiksi koulujen nykyiset ja entiset oppilaat, opettajat, keittäjät, siistijät sekä muu henkilökunta ynnä kaikki kiinnostuneet!

​

Juhlavuoden aikana Liedon museo kerää muistoja koulunkäynnistä ja lapsuudesta Liedossa. Muisteluiden lisäksi kerätään valokuvia, värssy-, ystävä- tai päiväkirjoja, todistuksia, käsitöitä, piirustuksia, kirjoitus- ja ainevihkoja, leluja, vaatteita tai muita lapsuuteen liittyviä asioita. Muistoja voi kirjoittaa tai museon henkilökunta voi tulla myös haastattelemaan. Kaikki kerätty aineisto tallennetaan Liedon museon kokoelmiin. Tallennus tapahtuu pääosin digitoimalla, ja alkuperäinen aineisto palautetaan, mikäli lahjoittaja ei halua siitä luopua. Muistoja otetaan vastaan koko vuoden 2017 ajan museossa, mutta museon henkilökunta on aina paikalla myös tapahtumissa. Lisätietoja on Perinnekeruu-sivulla.

​

Tapahtumasarjan järjestävät Liedon kunnan kulttuuri- ja liikuntatoimi, Liedon kirjasto, Lieto-Opisto ja Liedon museo. Tapahtumien toteuttamisessa on mukana paikallisia toimijoita.

​

Ke 18.1.     Ikiaikainen Härkätie

​

Ke  1.3.      Kinkerit, kiertokoulu ja kirjasto

​

Ke  5.4.      Patruunan koulusta Verkatehtaaseen

​

To 25.5.     90 vuotta Saukonojan koulua

​

Ke 14.6.     Pihaleikit, lorut ja laulut

​

Ke 13.9.     Kouluateriatoiminta ja terveydenhoito

​

Ke 11.10.   Tasa-arvoista koulunkäyntiä

​

Ke 15.11.   Valinnanvapautta ja elinikäistä oppimista

​

Härkätie

ke 18.1.

   klo 18.30
Ikiaikainen Härkätie
tapahtuma Tarvasjoen koululla

Kunnallisneuvos Juhani Tynjälä luennoi Härkätien vaiheista ja Sakari Tapani esittää musiikkia.

 

Jo 800-luvulla käytetty Härkätienä tuntemamme tie on ollut maamme liikenteellinen valtasuoni aina tälle vuosituhannelle saakka. Sitä pitkin ovat kulkeneet kuninkaat, kirkonmiehet, muut mahtihenkilöt, pyhiinvaeltajat, sotilaat, kauppiaat ja maaseudun väestö. Näin on levinnyt myös sivistys syvälle Suomeen ja juurruttanut menestyksemme peruspilarit.

​

Luennon yhteydessä Sakari Tapani soittaa erikokoisilla vanhoilla nokkahuiluilla keskiaikaista ja renessanssin aikaista musiikkia. Sävelmät ovat vuosilta 1300 – 1600 ja ne ovat luultavasti olleet Härkätien kulkijoille tuttuja. Esitettävä musiikki on peräisin monin paikoin Härkätietä kulkeneiden ihmisten mahdollisista pyhiinvaelluskohteista kuten Santiago de Compostelasta ja Roomasta, tai muuten eteläisestä Euroopasta aina Välimerta myöten.

 

Tapahtuman järjestää Lieto-Opisto yhdessä Härkätie-yhdistyksen kanssa.

Liedon museon henkilökunta on paikalla tapahtumassa, tuo tullessasi valokuvia tallennettavaksi museon kokoelmiin jälkipolvien iloksi!

​

Paikka: Tarvasjoen yhtenäiskoulu, os. Hämeen Härkätie 753, Tarvasjoki

Jokilaakso

ke 1.3.

   klo 18.00
Kinkerit, kiertokoulu ja kirjasto
tapahtuma Jokilaakson koululla

​

​

Paikka: Jokilaakson koulu, Karjatie 9, Lieto

Littoinen

ke 5.4.

   klo 18.00
Patruunan koulusta Verkatehtaaseen - koulumuistoja Littoisista
Tapahtuma Littoisten koululla

 

Verkatehtaan patruuna Louis Schnitt perusti Littoisiin yksityisen koulun vuonna 1873 houkutellakseen työntekijöitä tehtaaseen. Tehtaan koulu oli Liedon ja Kaarinan ensimmäisen kansakoulu, jota käytiin kahdesta kolmeen vuotta. Sen jälkeen patruuna sai tehtaaseen luku- ja kirjoitustaitoisia työntekijöitä, joista nuorimmat työntekijät saattoivat olla vasta yhdeksänvuotiaita.

 

Kun tehtaan koulusta tuli Liedon kunnan ylläpitämä kansakoulu, sitä käytiin neljästä kuuteen vuotta. Työläisten lapset astelivat kouluun kuusi vuotta ja menivät sen jälkeen tehtaaseen töihin.  Virkailijoiden lapset jatkoivat neljän kansakouluvuoden jälkeen Turkuun oppikouluun. Koulu toimi Tehtaanmäessä vuoteen 1945 saakka, jonka jälkeen Lieto ja Kaarina perustivat omat koulunsa. Opettajan asunto ja 1900-luvun alussa rakennettu koulutalo ovat edelleen olemassa. Jäljellä on myös koulun voimistelusaliksi valmistunut rakennus, jossa myöhemmin oli tehtaan työväen ruokala. Nykyään rakennus toimii Liedon seurakunnan seurakuntakotina.

 

Patruunan koulusta Verkatehtaaseen - koulumuistoja Littoisista valottaa koulun merkitystä Littoisten kylälle, tehtaan työntekijöille ja ympäröiville kunnille. Koulunkäyntiä muistelevat koulun oppilaat Sirpa Hyppönen, Sylvi Virtanen ja Taisto Kantonen, haastattelijana ja alustajana on Eeva Turpeinen. Lisäksi Littoisten koulun oppilaat esittävät pienoisnäytelmän tehtaan koulupäivästä. Lopuksi kaikki voivat tarinoida ja muistella pullakahvien kera sekä tutustua koululaisten valmistamaan taidenäyttelyyn Verkatehdasmiljöö ennen ja nyt.

​

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Littoisten koulun, kyläyhdistys Emma ja Anselmin sekä kyläläisten kanssa.

​

Paikka: Littoisten koulu, os. Nitinkaari 4, Littoinen

Saukonoja

to 25.5.

   klo 12.00
90 vuotta Saukonojan koulua
juhla Saukonojan koululla

 

Joulukuun 15. päivä 1925 Liedon kunnanvaltuuston kokouksessa päätettiin rakentaa kansakoulu Saukonojan piiriin ja määrättiin viisijäseninen rakennustoimikunta pääosin kylän talollisista. Tätä ennen näiltä kulmilta oli käyty kansakoulua Kirkonkulmalla.

 

Koulutyö uudessa koulussa alkoi 5.9.1927, ja koulu vihittiin juhlallisesti käyttöön 23.10.1927. Olavi Blomqvist, yksi kouluun elokuussa sisäänkirjoittautuneesta 58 ekaluokkalaisesta, riimitteli 60 vuotta myöhemmin koulumuistelmiaan näin:

 

”Seinähirret hohti valkeina uutuuttaan, 

loi elokuun aurinko kuumuuttaan.

Metsä tuoksui ympärillä sen,

koulun upean kaksikerroksisen.

Paljon teitäkään silloin ollut ei,

jotka sinne koululle vei,

- vain piennarta ja pellon laitaa

ja paikoin metsäpolkua kaitaa”

 

Saukonojan koulun juhlan ohjelmassa on koulun oppilaiden esityksiä sekä Kyläkuoro johtajanaan Satu Luukkonen. Juhlapuhujana on kirjailija Roope Lipasti. Yhteislaulua, muisteloita, tarinoita, tapaamisia, kohtaamisia sekä paikallisia herkkuja kahvin kera.

 

Juhlan yhteydessä näyttely, jossa valokuvia sekä vuosikymmenten varrelta oppilaiden tekemiä kättentöitä.

​​

Juhlan järjestää: Saukonojan kyläyhdistys ry.

​

Juhlaan on ennakkoilmoittautuminen.

www.saukonoja.fi

​

Paikka: Saukonojan koulu, Saukonojantie 507, Lieto

Yliskulma

ke 14.6.

   klo 18.00
Pihaleikit, lorut ja laulut
tapahtuma Yliskulman koululla

​

Paikka: Yliskulman koulu, Vartinmäentie 35, Yliskulma

Pahkamäki

ke 13.9.

   klo 18.00
Kouluateriatoiminta ja terveydenhoito
tapahtuma Pahkamäen koululla

 

​

Paikka: Pahkamäen koulu, Vanha Tampereentie 1605, Lieto As.

Loukinainen

ke 11.10.

   klo 18.00
Tasa-arvoista koulunkäyntiä
tapahtuma Loukinaisten Kukonharjan päiväkodilla

​

​

Paikka: Loukinaisten Kukonharjan päiväkoti, Kukonharjantie 3, Loukinainen

Ilmarinen

ke 15.11.

   klo 18.00
Valinnanvapautta ja elinikäistä oppimista
tapahtuma Ilmaristen yhtenäiskoululla

​

​

Paikka: Ilmaristen yhtenäiskoulu, Koulukuja 1, Ilmarinen

bottom of page