top of page

TARINOITA

Tupa_5_479.jpg

LOUKINAINEN

Matintalo

Matintalon tilan vaiheet

Huomattavin Loukinaisten vanhoista kantatiloista on Vähä-Heikkilän Matintalo, joka on suojeltu seutukaavassa vuonna 1999. Matintalossa on edelleen jäljellä entinen mies- ja karjapiha sekä kaksi vilja-aittaa. Osa päärakennuksesta sekä toinen aitta ovat 1700-luvulta. Tila ei koskaan joutunut kruunun omaisuudeksi, vaan kuului 1630-luvulla Hans Ramsayn läänitykseen. Hänen kuoltuaan siitä tuli ratsutila. Yrjänä Matinpoika Vähä-Heikkilä sai vuonna 1711 tilan haltuunsa. Siitä lähtien se pysyi saman suvun omistuksessa aina vuoteen 1994 saakka.

83_765_Matintalo.JPG

Viimeiset sukuun kuuluvat omistajat olivat Katri ja Erkki Matintalo. Erkin vanhemmat ja sisar Lahja Matintalo muuttivat tilalta vuonna 1939. Siihen saakka se oli hyvinkin elävä ja melko vauras. Navetta oli täynnä lypsäviä, tallissa kopisteli neljästä viiteen hevosta. Lisäksi kasvatettiin lampaita, sikoja ja kanoja. Kaksi renkiä ja kaksi piikaa ahersivat pelto- ja navettatöissä.

​

Erkki Matintalo ei halunnut itse satsata uusiin investointeihin. Hän ei innostunut hankkimaan traktoreita tai muitakaan maatalouskoneita, vaan työt tehtiin naapurin lainakoneilla. Karjaa ja työväkeä vähennettiin. Lapsia pariskunta ei saanut, mikä oli Lahja Matintalon kertoman mukaan suvulle oikea ”murheen kryyni”.

 

Erkki-isäntä kuoli vuonna 1969, ja Katri jäi asumaan vuosiksi päärakennukseen, jossa ei ollut juoksevaa vettä eikä sisävessaa. Lopulta tila jäi tyhjilleen yli kymmeneksi vuodeksi. Sinä aikana salama sytytti jo toisen kerran asuintaloon tulipalon. Edellinen kerta oli 1900-luvun alussa. 

​

Salama iskee Loukinaisten Matintaloon

​

"Mitäs olen mahtanu olla joku yhdeksän, kun ukkonen löi alas kamarin muuriin", muistelee Lahja Matintalo (s. 1911). Tuvan ylissängyssä pidettiin kesäisin sanomalehtiä ja sipulia kuivumassa, kun rengit nukkuivat luhdissa. Ukkonen repi ne paperit ja liimasi pieneksi silpuksi tuvan kattoon, ja sipulit lensivät ympäri tupaa. Lautashyllyn jokaisen emalilautasen taakse ukkonen poltti ruskean täplän. Lautashyllyn päässä oli semmoinen klinkutin, josta meni lanka piikojen luhtiin. Sen toisessa päässä olevalla kellolla heidät aamuisin herätettiin. Tätä lankaa pitkin ukkonen paineli luhtiin ja paiskeli rakennuksen vuorilaudat ja ulko-oven ympäri pihaa.

 

Eikä tässä kaikki. Kamarin muurin kautta salama painui alakerran varastoon ja veti heinähankojen varret tikuiksi. Vintillä salama pisteli varastossa olevat talvivaatteet puutikkuja täyteen. Tulikivi haisi, mutta tulipaloa ei syntynyt. Kamarin muurista ei ollut jäljellä kuin krunti.

 

Järkyttävintä oli, että me lapset, Lahja, Erkki ja Aki, istuimme samassa kamarissa juuri tuolla hetkellä. Lahja istui pöydällä ja katsoi ikkunasta isomammaa, kun tämä siirsi vesisaavia rännin alle. Vettä tuli kuin aisaa. Samassa pamahti. Ikkunalasit helähtivät alas, tiilet lensivät ympäri kamaria, kaapinovet lensivät kaikki lukostaan auki. Kamarin sivustavedettävä sänky täyttyi tiilenporosta. Suureksi ihmeeksi kukaan meistä lapsista ei saanut edes tiiltä päähänsä.

 

Äiti oli parastaikaa tuvassa kahvia jauhamassa, mutta lähti jostain syystä kesken kahvinkeiton ruokkimaan sikoja. Onneksi hän oli tarhassa, kun salama iski juuri samaan tuvan nurkkaan. Muuten ei lapsilla enää olisi ollut äitiä.

​

Erilaista ammattiväkeä Loukinaissa

 

Kaikkea ei toki taloissa tehty itse. Loukinaisten Vankiossa asui muurari Grönlund, jonka tekoa on Matintalon tuvan iso muuri, tehty Lahja Matintalon syntymän aikoihin. Siinä oli oikein hella renkaineen ja vesisäiliö. Grönlund muurasi 1920-luvun alussa myös salaman rikkoman kamarin muurin.

 

Suursiivouksiin joulun ja juhannuksen alla pyydettiin apuun vanha Saariska. Hän kuurasi maalaamattoman lattian. Polviensa alla hänellä oli laatikko, ja kuusenoksien avulla hän hankasi, hiekkaa ja vettä apuna käyttäen, puulattian puhtaaksi. Maalattua lattiaa ei enää samalla lailla hangattu. Ennen Saariskan urakkaa tuvan sisäkatto maalattiin savivellillä kauniin harmaaksi. ”Siin oli semmonen pihlaja minkä juurelta sit haettiin sinist tinasavee oikeen.”

 

Vanhan Saariskan töitä oli myös pyykinpesu ja kuppaaminen. Myös Saariskan sisar oli verenimijä. He kävivät imemässä pahaa verta potilaiden kotona. Lääkkeitäkin Saariska teki itse. Saariskan plaastarissa oli pihkaa ja jotain muutakin. Se oli hyvänhajuistakin: ”Jos oli joku tommonen rakkula tai teki mätää, ni se puhkasi sen ja pantiin pääl sitä pihkaplaastarii.” ”Meijänki kaikki vanhat plankkipurkit koottiin hänel ain ja pestiin, et saatiin pistää sitä salvaa.” Iida Matintalo teki ”simmost Heikintalon lääket”. Reseptin hän vei mukanaan hautaan. Suopohjan Lehtimäelle hän oli sentään uskoutunut. Sitä käytettiin puhdistamaan veristä haavaa ja se poltti kovin.

 

Jalkineet teetettiin myös kotona. Kaksi suutaria, Vuorisen veljekset, viipyivät talossa monta päivää. ”Kaikil tehtiin, mullekki tehtiin kerran, tekivät semmotteet et oli puuanturat ja sit nahast ja sit niin paljon piukat et varpai poltti niin paljon, täytys pittää vaa.” Matintalosta Vuorisen veljekset siirtyivät töihin Setälään.

 

Lahjan äiti Iida Matilda Matintalo ei itse ommellut vaatteita, vaan muurarin emäntä Grönlundska. Hän oli Kirkonkulman kansakoulun ensimmäisiä oppilaita ja hyvin tarkka. Ompelutyön lisäksi hän piti Matintalon kirjanpidon: ”Jokaehtonen tyä oli se ku he isän kans istusivat kamarin pöydän vieres ja mihen rahat oli tullu ja kuin pal tulee ja menee ja kuin pal tyäväki sai palkkaa... hän kyl oli semmone.”

 

Matintalon lattiat olivat täynnä mattoja. Räsymatot emäntä Iida Matintalo kutoi itse.

Vinttikaivo

Vironlähteen vinttikaivon tarina

Historiallinen vinttikaivo sijaitsee keskellä Loukinaisten kylää. Kaivon syntyyn liittyy tarina yli tuhannen vuoden takaa. 

Tarina kertoo, kuinka virolaiset tulivat varhaiskristillisellä ajalla hevosilla Loukinaisiin ja pyysivät itselleen ruokaa ja hevosille vettä. Siihen aikaan oli suorastaan rikollista jättää vieraat kestitsemättä. Siitä huolimatta isännät kieltäytyivät ja sanoivat: ”Me ei teille mitään anneta!” Niinpä virolaiset suuttuivat ja laskivat hevosensa vapaaksi sanoen: ”Paikkaan, johon hevoset pysähtyvät, puhkeaa lähde!” Näin kävikin, ja siitä lähtien paikkaa on kutsuttu Vironlähteeksi. Loukinaisten isännät saivat syystä kopean maineen.

​

Paikalle jäi syvä ja hyvävetinen kaivo vuosisadoiksi. Myöhemmin kaivo jäi tosin käyttämättömäksi. Loukinaisten omakotiyhdistys päätti vuonna 2006 puhdistaa kaivon ja rakentaa talkoilla paikalle toimivan vinttikaivon. Hanke alkoi, kun pylväspuut kaadettiin omakotiyhdistyksen sihteerin Antti Nenosen metsästä. Yhdistyksen silloinen puheenjohtaja Ismo Saarinen totesi projektin olleen vastaisku sille, ettei talkootyöllä saada enää mitään aikaan. Vinttikaivon luona on opastaulu, jossa kerrotaan tarina lähteen synnystä, kaivon tekniikasta ja sen eri osien nimistä. 

Koulu

Loukinaisten vanha koulu

Referointi Marja-Liisa Visan kirjoituksesta

​

Loukinaisten koulun aloitus viivästyi, koska Liedon kunta varojen puutteessa ehdotti vuorolukua Kirkonkulman koulun kanssa. Patruuna Schnitt uhkasi vetää lahjoitusrahansa takaisin, jos kouluun ei palkattaisi omaa opettajaa. Lopulta virassa aloitti vuonna 1902 naisopettaja, koska miesopettajan palkka olisi ollut suurempi.

 

Oppilaat toivat kotikonnuiltaan koivuntaimia, jotka istuttivat kujaksi tien molemmin puolin. Vieläkin osa näistä puista on olemassa. Loukinaisten koulu toimi 1950-luvulla opettajaopiskelijoiden harjoituskouluna.

​

Kukonharjalta oli löytynyt arkeologisissa kaivauksissa miekan- ja keihään kärkiä, siksi arveltiin siellä olleen kalmiston. Tämä aiheutti sen, että koulussa kummitteli. Jopa koulurakennuksessa asuva opettaja vieraineen oli kuullut yöaikaan epämääräisiä askeleita. Kerran 1980-luvulla kaksi koulupoikaa päätti selvittää huhujen todenperäisyyden. He valvoivat koko yön vanhan koulun vintissä. Poikia kehuttiin uroteosta, mutta valitettavasti kummitus pysytteli äänineen poissa.

LM_3_20_Loukinaisten_kansakoulu_v_1925.jpg

Loukinaisten vanha kansakoulu vuonna 1925.

Loukinaisten Haimionmäellä pidettiin lystiä

Haimio

Haimionmäellä on poltettu helavalkeita ja helluntai- ja juhannustulia vielä 1900-luvun puoliväliin saakka.

 

Nuoret ympäri Liedon ja rajojen ulkopuoleltakin kokoontuivat mielellään kesälauantaisin ja sunnuntaisin Haimionmäelle piirileikkimään, tanssimaan ja laulamaan. Lystit tosin alkoivat vasta 1920-luvulla, sillä sitä ennen pidettiin nuorten tanssinhalua sopimattomana ja tanssit tehtiin luvanvaraisiksi.

 

Ensimmäisen maailmansodan aikaan Kuntakokous kielsi lietolaisilta kaikki huvin vuoksi ja kevyemmällä ohjelmalla toimeenpantavat iltamat sekä kaikki harmonikan ja muun huonon soiton mukaan toimeenpantavat tanssit.

 

Aika-ajoin syntyi tappelunnujakoitakin naapurikylien kesken. Autojen yleistyminen 1950-luvulla lopetti nuorison kokoontumiset Haimionmäellä. 

VANHALINNA

Kunikaanlähde

Kuninkaanlähde

Kuninkaanlähde löytyy Vanhan Härkätien varrelta vähän matkaa Vanhalinnan linnavuorelta Turkuun päin. Lähteeseen liittyy ainakin kaksi tarinaa. Lähde on ollut Härkätiellä matkaajien käytössä, mutta nimensä se on saanut siitä, kun 1500-luvulla Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa kulki tarkastusmatkallaan Härkätietä pitkin ja pysähtyi juottamaan hevostaan tälle lähteelle.Toisen tarinan mukaan lähteen reunalla voi joskus nähdä kävelemässä vaalean neidon, joka on hukuttautunut lähteeseen rakkauden tähden. 

bottom of page