top of page

Leipä Pohjolassa

Leipa

Liedon museo osallistui vuosina 2010 - 2011 yhteispohjoismaiseen Norsam, Bröd i Norden, Leipä Pohjolassa -projektiin. Museon yhteistyökumppanina projektissa oli lietolaisen Tammentuvan päiväkodin esikoulu, jonka oppilaat tutustuivat myllyyn ja myllärin tupaan syksyllä 2010. Museovierailun jälkeen lapset piirsivät leipäaiheisia kuvia ja kertoivat kokemuksiaan leivästä.

 

Piirrokset ja tarinat talletettiin Liedon museon arkistoon. Museon vastuualueena yhteistyöprojektissa oli dokumentoida mitä nykypäivän kuusivuotiaat lapset ajattelevat leivästä, mitä leipä heille merkitsee ja millainen osa leivällä on heidän elämässään. Kertyneestä aineistosta tehtiin video "Eskareiden leipä", joka piirroksin ja haastattelumateriaalein kertoo eskarilaisten leipään liittyvistä kokemuksista.

 

Kulttuurihistorialliset museot kuudessa eri maassa keskittyivät tekemään omasta leipäkulttuuristaan tutkimusta, jonka yksi tarkoitus oli kokeilla uudenlaisia digitaalisia menetelmiä tiedon tallennukseen ja välitykseen. Hankkeeseen osallistui museoita Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista ja Virosta. Suomesta projektissa oli Liedon museon lisäksi mukana Turun museokeskus, Suomen Maatalousmuseo Sarka, Museokeskus Vapriikki, Työväenmuseo Werstas ja Suomen kansallismuseo.

Eskareiden leipä

Eskareiden leipä

Katso nyt
bottom of page