top of page
Oikeus oppia - vapaus valita

Tapahtumasarja itsenäisyyden ajan lietolaisesta sivistyshistoriasta sekä siihen liittyvä perinnekeruu on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

LM_132_20.jpg
Oikeus oppia - vapaus valita

 

Nykypäivän demokraattinen yhteiskuntamme pohjaa niihin ratkaisuihin, joita esivanhempamme ovat tehneet. Koulutus, terveydenhuolto, terveellinen ruokavalio, taide-, taito- ja liikuntakasvatus sekä sananvapaus ja tasa-arvo ovat peruspilareita, joiden varaan hyvinvointimme on rakennettu.

 

Oikeus oppia - vapaus valita kertoo lietolaisesta sivistyshistoriasta. Tapahtumasarja lähtee liikkeelle Härkätieltä ja etenee kansanopetuksen alkumetreiltä kohti nykyaikaista valinnan vapautta ja mahdollisuutta elinikäiseen oppimiseen. Tutuksi tulevat muun muassa Verkatehtaan patruunan koulu, Liedon ensimmäinen lainakirjasto, pihaleikit loruineen, kouluruokailu sekä koulun merkitys yhteisössään. Sarjan tapahtumat järjestettiin eri puolilla Lietoa kouluissa.

Juhlavuoden aikana Liedon museo kerää muistoja koulunkäynnistä ja lapsuudesta Liedossa. Muisteluiden lisäksi kerätään valokuvia, värssy-, ystävä- tai päiväkirjoja, todistuksia, käsitöitä, piirustuksia, kirjoitus- ja ainevihkoja, leluja, vaatteita tai muita lapsuuteen liittyviä asioita. Muistoja voi kirjoittaa tai museon henkilökunta voi tulla myös haastattelemaan. Kaikki kerätty aineisto tallennetaan Liedon museon kokoelmiin. Tallennus tapahtuu pääosin digitoimalla, ja alkuperäinen aineisto palautetaan, mikäli lahjoittaja ei halua siitä luopua.

Tapahtumasarjan järjestivät Liedon kunnan kulttuuri- ja liikuntatoimi, Liedon kirjasto, Lieto-Opisto ja Liedon museo. Tapahtumien toteuttamisessa on mukana paikallisia toimijoita. Suuri kiitos Tarvasradion Timolle ja Kertulle tallentamisesta!

Tarinoita, muisteluksia ja tapahtumia
kuvaus: Timo Isotalo, Tarvasradio
Kun kirppu puree sinua! - perinnekeruu Liedon museossa

Suomi 100 vuotta juhlavuoteen liittyen Liedon museo kerää muistoja koulunkäynnistä ja lapsuudesta Liedossa aina rippikoulun käyntiin saakka. Muisteluiden lisäksi kerätään valokuvia, värssy-, ystävä- tai päiväkirjoja, todistuksia, käsitöitä, piirustuksia, kirjoitus- ja ainevihkoja, leluja, vaatteita tai muita lapsuuteen liittyviä asioita. Muistoja voi kirjoittaa tai museon henkilökunta voi tulla myös haastattelemaan. Muistot ja muu aineisto voivat olla miltä vuosikymmeneltä tahansa, museossa kerätään talteen myös nykyaikaa.

 

Kaikki kerätty aineisto tallennetaan Liedon museon kokoelmiin. Tallennus tapahtuu pääosin digitoimalla, ja alkuperäinen aineisto palautetaan, mikäli lahjoittaja ei halua siitä luopua. Muistoja otetaan vastaan koko vuoden 2017 ajan museossa, mutta museon henkilökunta on aina paikalla myös Oikeus oppia - vapaus valita -tapahtumissa.

 

Lietolaiseen lapsuuteen liittyvistä tarinoista, valokuvista, muistokirjoista ja esineistä kootaan Liedon museon verkkosivulle oma sivunsa, jossa ne ovat kaikkien luettavissa. Aineistolle voi halutessaan määrätä myös erityisehtoja, jolloin käyttö määräytyy ehtojen mukaan - kaikkea ei tarvitse luovuttaa vapaaseen käyttöön. Museossa tieto kuitenkin säilyy ja on tulevaisuudessa esimerkiksi tutkijoiden käytössä arvokkaana lähdemateriaalina. Perinnekeruun satoa pääset tarkastelemaan tästä.

 

Voit olla yhteydessä museon henkilökuntaan joko sähköpostitse info(a)liedonmuseo.fi, soittamalla numeroon 050 593 1692 ja ihan vanhanaikaisia kirjeitäkin otamme vastaan: Liedon museo, Nautelankoskentie 40, 21360 Lieto As. Museolle voi myös tulla henkilökohtaisesti, kunhan sopii ajan etukäteen.

Perinnekeruun satoa
Askarteluja ja piirustuksia
Kiiltokuvia ja tarroja
Värssykirjoja eri vuosikymmeniltä
Koulutehtäviä ja vapaa-aikaa

Liedon museo

Nautelankoskentie 40, 21360 Lieto As.

Puh. 050 593 1692, info(a)liedonmuseo.fi

© 2016 by Lieto museum. Proudly created with Wix.com

bottom of page