top of page

PAKURLA

LM_va_C_1_7_454_Sakari_70_luku.jpg

Pakurlan kylä sijaitsee Liedon lounaisrajalla Tampereentien tuntumassa. Kylän nimi saattaa viitata pakuri-sanaan, joka tarkoittaa pahkaa. Joissakin kirjallisissa lähteissä kylästä on käytetty nimitystä Pahanloukas, joka saattaisi olla johdettu sanasta Pahkaloukas.

 

Kylästä on arkistolähteissä tietoja ensimmäisen kerran 1410-luvulta. Seuraavan vuosisadan puolivälissä kylässä oli neljä taloa, joista yksi oli Rihko ja yksi Sakari. Kaksi taloa ovat jääneet tuntemattomiksi: toinen autioitui 1670-luvulla ja liitettiin Sakarin viljelyksiin, toinen oli ulkokyläläisten hallussa, mutta sekin liitettiin Rihkon ja Sakarin viljelyksiin 1600-luvun puolivälissä. Rihko halottiin isojaon yhteydessä 1700-luvun lopulla Ylirihkoksi ja Alirihkoksi.

Kilpailua tilallisten välillä

1640-luvulla Sakarin tilaa hallitsi Pietari Sakarinpoika. Talosta oli tuolloin kehittymässä todellinen suurtila, kun Pietari otti autioituneita naapuritaloja omaan viljeykseensä. Tästä aiheutui mahdollisesti eripuraa naapurien välille: Sakarin ja Rihkon isännät - jotka olivat appi ja vävy - tappelivat välillä oikein tosissaan. Riidoissa mentiin niin pitkälle, että syytettiin toista noituudesta. Syyte toteennäytettynä olisi johtanut kuolemantuomioon.

PAKURLA KARTALLA

Pakurla.jpg

Pakurlan taloja

Kulttuurimaisemaa

bottom of page