PAKURLA
Pakurlan kylä sijaitsee Liedon lounaisrajalla Tampereentien tuntumassa. Kylän nimi saattaa viitata pakuri-sanaan, joka tarkoittaa pahkaa. Joissakin kirjallisissa lähteissä kylästä on käytetty nimitystä Pahanloukas, joka saattaisi olla johdettu sanasta Pahkaloukas.
Kylästä on arkistolähteissä tietoja ensimmäisen kerran 1410-luvulta. Seuraavan vuosisadan puolivälissä kylässä oli neljä taloa, joista yksi oli Rihko ja yksi Sakari. Kaksi taloa ovat jääneet tuntemattomiksi: toinen autioitui 1670-luvulla ja liitettiin Sakarin viljelyksiin, toinen oli ulkokyläläisten hallussa, mutta sekin liitettiin Rihkon ja Sakarin viljelyksiin 1600-luvun puolivälissä. Rihko halottiin isojaon yhteydessä 1700-luvun lopulla Ylirihkoksi ja Alirihkoksi.
Kilpailua tilallisten välillä
1640-luvulla Sakarin tilaa hallitsi Pietari Sakarinpoika. Talosta oli tuolloin kehittymässä todellinen suurtila, kun Pietari otti autioituneita naapuritaloja omaan viljeykseensä. Tästä aiheutui mahdollisesti eripuraa naapurien välille: Sakarin ja Rihkon isännät - jotka olivat appi ja vävy - tappelivat välillä oikein tosissaan. Riidoissa mentiin niin pitkälle, että syytettiin toista noituudesta. Syyte toteennäytettynä olisi johtanut kuolemantuomioon.
PAKURLA KARTALLA
Pakurlan taloja
Tila on saanut nimensä todennäköisesti 1600-luvun isäntänsä Sakari Nuutinpojan mukaan, jonka jälkeläisillä tila pysyi 1700-luvulle saakka. Tila oli 1600-luvulla jonkin aikaa kahdessa osassa, mutta yhdistyi jälleen ja alkoi sittemmin suorittaa ratsupalvelusta. Tiihen oli välillä yhdistetty myös autioituneita naapuritiloja. Tila kuului lyhyen aikaa Hans Ramsayn läänityksiin. Perinnöksi se ostettiin jo 1750-luvulla.
Keskirihko on entinen Alirihkon tila, joka erotettiin kantatilastaan Rihkosta isonjaon yhteydessä 1700-luvun lopulla. Paikkaan ei nyttemmin kuulu viljelyksiä.