KANKARE
Kankareen kylä sijaitsee Liedon pohjoisosassa Aurajoen laaksossa Auran kunnan rajalla. Joen vastarannalla leivittäytyy muun muassa Sikilän kylä. Alue on harvaan asuttua ja peltovaltaista. Kylästä on käytetty esimerkiksi maarekisterissä myös nimeä Kankari, ja nimi tuntuu viittaavan selkeästi luonnonoloihin.
Kankare on Liedon kylistä nuorimpia ja asutettu vasta myöhäiskeskiajalla. Vuoden 1540 maakirjassa sieltä mainitaan kaksi tilaa. Osa maista oli tuolloin ulkokyläläisten viljelyksessä. Kankare kuului 1600-luvulla eversti Kustaa Hornin rälssiin, mutta oli enimmän aikaa autiona. Kun taloon vuonna 1694 tuli uudeksi viljelijäksi Tuomas Tuomaanpoika, sen pellot kasvoivat metsää ja kaikki rakennukset olivat luhistuneet. Tuomas saikin tehdä kovan työn tilan uudelleenrakentamiseksi. Niitytkin hän joutui raivaamaan kokonaan uudelleen. Kankare jaettiin 1740-luvulla kahtia Etutaloksi ja Takataloksi. Näiden kantatalojen tilakeskukset on rakennettu poikkeuksellisesti aivan Aurajoen töyräälle peltomaalle. Takatalosta lohkottiin vielä Hartikkala ja Etutalosta Kujanpää 1900-luvun alkupuolella.
KANKARE KARTALLA
Kankareen taloja
Etutalo on ollut samalla suvulla 1700-luvulta nykyaikaan asti.
Takatalo on toinen Kankareen yksinäistalon 1743 jaetuista puoliskoista. Tilan asuinrakennus on alkujaan tehty 1800-luvun lopulla.
Hartikkala on erotettu Takatalosta 1920-luvun lopulla. Asuinrakennus on valmistunut samoihin aikoihin.