VINTALA
Vintalan vanha kyläkeskus sijaitsee Aurajokea myötäilevän vanhan kylätien varrella. Naapurikyliä ovat Rähälä, Kukkarkoski ja Kaurinkoski. Kylän nimen alkuperä on epäselvä, mutta sen on muun muassa esitetty pohjautuvan virolaisperäiseen nimeen Vende.
Kivikauden aikana nykyinen Vintala on ollut merenlahden rannikkoa ja muinaisen ihmisen liikkuma-aluetta. Tästä ovat todisteena useat kivikautiset löydöt mm. Ylikirrin ja Äärilän pihamailta. Vintala on Rähälän ohella Liedon ainoita kyliä, joista on löydetty kivikauden vanhinta kampakeramiikkaa. Myös rautakaudelta on merkittäviä löytöjä: Kylä-nimisen talon alueelta on löytynyt muun muassa keihäänkärkiä ja erilaisia korujen palasia. Paikalla on mahdollisesti ollut kalmisto, jonka erikoisin löytö on ollut 1800-luvun lopulla tavattu ja sittemmin hävinnyt, ilmeisesti kullattu vannekypärä. Merolassa sen sijaan on varmuudella sijainnut kalmisto, mikä osoittaa kylän historian ulottuvan jo esihistorialliselle ajalle.
Vuoden 1540 maakirjan mukaan kylässä oli kuusi taloa: Pirjelä, Pelttari, Kylä, Kirri sekä kaksi tuntematonta taloa. Pirjelä ja Pelttari halottiin kahtia 1700-luvulla. Samoin Kirri jaetiin Yli- ja Alikirriin. Vintala kasvoi pieneksi taajamaksi 1900-luvun alussa, kantatilojen lisäksi oli lukuisia itsellisten ja mäkitupalaisten asumuksia ja torppia. Kylässä on säilynyt paljon vanhaa asutusta, jonka lomassa on myös sodanjälkeistä ja viime vuosikymmenien omakotiasutusta.
Vintalassa on ollut useita kyläkauppoja. Pelttarin tilaan kuului Vintalan kylän keskellä oleva sekatavarakauppa, jota piti kolme kauppiasta 30 - 60-luvuilla: Helin, Laaksonen ja Pikkarainen. Toinen kauppa oli Auran Osuuskauppa. Myöhemmin tilalle muutti E-liike Lounaismaa ja yksityisyrittäjiä, jotka pyörittivät kauppaa 1980-luvun puoliväliin saakka. Kaupankäynnin erikoisuus oli kylän keskellä, teiden risteyksessä oleva kannulava eli "Joppi-tori". Sinne meijeriauto pysähtyi keräämään tiloilta maitoa vielä 1960-luvulla, paluukuormana saatiin vasikoille kurria ja voita.
VINTALA KARTALLA
Vintalan taloja
Yksi Vintalan kantatiloista. Taloa on nimitetty toisinaan myös 1500-luvun lopun isäntänsä mukaan Pilpolaksi. Sittemmin talo oli kahdessa osassa, mutta molemmat puoliskot joutuivat kruunulle verorästien vuoksi. Tila yhdistyi jälleen 1600-luvun alussa ja kuului lyhyen aikaa Hans Ramsayn läänityksiin päätyen sen jälkeen Turun akatemian palkkatilaksi. Tila yhdistettiin naapurin Anttilan taloon vuonna 1926.
Yksi Vintalan vanhoista kantatiloista. Talo autioitui 1620-luvulla, mutta otettiin viljelykseen uudelleen vuonna 1636 Liedon kappalaisen Paavalin toimesta. Kirristä tuli 1700-luvun alussa Maskun komppanian rustholli. Saman vuosisadan lopulla talo jaettiin kahteen osaan, Ali-Kirriin ja Yli-Kirriin.
Pirilä, toiselta nimeltään Pirjelä, oli yksi Vintalan vanhoista kantatiloista. Tila joutui verorästien takia kruunulle 1600-luvun alussa. Myöhemmin talo oli läänitettynä Hans Ramsaylle, ja 1640-luvulla siitä tuli Turun akatemian palkkatila. Talo halottiin 1770-luvulla Ali-Pirjeläksi ja Yli-Pirjeläksi.
Tarinoita
Kulttuurimaisemaa
LM/va/227
LM/va/1124:78
LM/va/D83:624
LM/va/227