TAMMENTAKA
Tammentaka on yksi Aurajoen yläjuoksun kylistä. Vanhan Tampereentien varrella sijaitsevan kylän maat muodostavat pääosan Asemanseudun keskuksesta, ja seutu on tiheästi asuttu. Tammentaan rajanaapurieta ovat Nautelan ja Sikilän kylät.
Kylän alue on ollut kivikauden aikana muinaisen merenlahden rannikkoa ja tarjonnut silloiselle väestölle suotuisan asuinsijan. Kylän mailta onkin tehty useita tuon ajan löytöjä. Kiviesineiden ohella on tavattu myös niiden valmistuksessa irronneita kivilastuja eli iskoksia, mikä saattaisi viitata esihistoriallisen asuinpaikan olemassaoloon.
Tammentaan nimen alkuperästä on olemassa tarina, jonka mukaan Aurajoen vastarannalla Punitussa olisi kaskipellossa versoneesta terhosta kasvanut valtava tammi. Puu varjosti Tammentaan kylää, kunnes Kukkarkoskesta noussut Iki-Turso sivalsi sen poikki. Kylän nimi ei ilmeisesti kuitenkaan merkitse puulajia, vaan tammi tarkoittaa tässä yhteydessä patoa, joten kylän nimi saattaisi viitata luonnonoloihin. Pitäjän keskusalueilta katsottuna kylän voisi ajatella olleen Kukkarkosken mahdollisen padon takainen.
Kylä on perustettu viimeistään 1300-luvulla. 1500-luvulta kylästä löytyi neljä taloa: Seppä, Manni, Hiisku ja Ylikylä. Sepän, Mannin ja Hiiskun rakennukset sijaitsivat 1700-luvulla tyypilliseen tapaan tiiviinä ryhmänä Aurajokeen laskevan Poikojan mutkassa. Ylikylän talon oli näiden pohjoispuolella puron toisella puolella samalla paikalla kuin nykyäänkin. Myös Mannin rakennukset pysyivät samalla paikalla, mutta Hiiskun talouskeskus siirrettiin ilmeisesti 1800-luvun lopulla etäämmäs jokilaaksoon. Sepän rakennukset siirrettiin myös maantien varteen etäämmäs kyläkeskuksesta. Tammentaan mailta löytyi 1800-luvulla peräti 20 torppaa. Määrä oli suurin kaikista pitäjän kylistä.
Kylässä oli jo varhain maatalouden lisäksi yritystoimintaa. Hiiskun tilalla toimi 1780-luvulta 1900-luvun alkuun viinapolttolaitos, ja myöhemmin siellä valmistettiin juustoa. Mannissa toimi keskusosuusliike Hankkijan taimisto. Turusta Toijalaan rakennettiin 1870-luvulla rautatie, ja yksi radan paikallisasemista sijaitsi Tammentaassa. Vaikka liikenne ei ollut kovin vilkasta, se helpotti paikallisen karjataloustuotteiden myyntiä kaupunkiin ja houkutteli seudulle kauppiaita ja pienteollisuutta. Tammentaan kylässä sijaitsee myös Pahkamäen koulu, joka on noin 150 oppilaan alakoulu.
Tammentaan viinapränni
Viinan kotikeitto kiellettiin 1865, sillä toimintaa ja tiputtelun laatua oli valtion vaikea valvoa. Sen sijaan valtio myönsi viinanpoltto-oikeuksia yksityisille polttimoille. Yksi näistä oli Liedon polttimo, Lundo Bränneri, joka perustettiin Hiiskun tontille 1873. Turkulaisen marjaviinien valmistajan A.B. Nordforsin perustama polttimo tuotti paloviinaa, jota se myi 50-prosenttiseksi laimennettuna etupäässä Turkuun. Sivutuotteena syntynyt valkuaispitoinen rankki oli arvokasta karjanrehua, jota myös sai ostaa polttimosta.
Kuntien suojelemiseksi laki määräsi, etteivät polttimot saaneet harjoittaa vähittäismyyntiä. Sääntöä kierrettiin yleisesti, sillä pienin sallittu myynti oli viisi kannua eli 13 litraa. Kun vuonna 1886 kannumäärä nostettiin 65 litraan, kansalaisten ostohalut vähenivät. Samalla lopetettiin pahennusta herättämä tapa maksaa osa työntekijöiden palkasta tehtaan tuotteina.
Tammentaan polttimo tarjosi enimmillään 20 työpaikkaa ja osti lähitienoon talollisilta viljaa ja perunoita pannuihinsa sekä halkoja höyrykoneensa polttoaineeksi. Hyödyistään huolimatta yritys jäi lietolaisille melko vieraaksi. Liikeyrityksenä Tammentaan polttimo menestyi kohtuullisen hyvin, parhaimmillaan sen oli läänin neljänneksi suurin paloviinan valmistaja.
Toiminta kuitenkin hiipui ensimmäisen maailmansodan vaikeuksien kynnyksellä. Vielä kun osittainen kieltolaki astui voimaan sodan aikana, naulasi viinapränni ovensa kiinni.
Kyläkaupat kukoistivat sotien jälkeen
Liedon Kauppa sai alkunsa, kun Aili ja Toivo Venäläinen ostivat liiketilan Asematieltä vuonna 1949. Aika oli otollinen, sillä sotien jälkeen virisi kauppaliikkeiden kukoistuskausi. Lähes jokaisessa kylässä oli kauppa, suuremmissa useampikin.
Liedon asemanseudulla Tammentaassa oli peräti neljä kauppaa 60-luvulla. Liedon Kaupan ohella asiakkaista kilpaili Turun Osuuskauppa, E-liike Lounaismaa sekä vaihtuva yksityinen yrittäjä. Lisäksi lähikylissä Päivästössä, Sikilässä, Mäkkylässä ja Vintalassa oli omat kauppansa.
Kaupat olivat usein todellisia sekatavaramarketteja, sillä tuotteita tarjottiin vaurastuvalle kansalle laidasta laitaan: ruokatavaroiden lisäksi astioita, vaatteita, rehuja ja työkaluja. Maaseutukaupoilla oli usein myös bensiinin myyntipiste.
Asiakkaat olivat varsin kauppauskollisia. Maanviljelijät kävivät Osuuskaupassa ja maata omistamattomat Lounaismaassa. Yksityisessä kaupassa käytiin tuolta väliltä ja vähän rajojenkin yli.
Suurten markettien ilmestyminen 1970-luvun alussa ja henkilöautojen yleistyminen ajoi maaseutukaupat ahtaalle. Kauko Venäläinen jatkoi äitinsä Aili Venäläisen jälkeen Liedon Kaupan elintarvikepuolen pitoa vuoteen 1985. Mannin navetassa sijainnut rakennus- ja rautakauppaosasto sulki ovensa Venäläisen omistuksessa 2002.
Liedon Osuuskauppa sulki ovensa 1986. Tiloissa jatkoi K-kauppa ja vaihdellen yksityinen kauppa vuoteen ...saakka. 2020-luvulla lähin kauppa sijaitsee Liedon keskustassa.
Työväentalosta Lujalaksi
Sikilän Työnväenyhdistyksen talo rakennettiin vuonna 1910 talkoovoimin ratavartija Aarnion piirustusten mukaan Moision säterin vanhan riihen aineksista. Työväenyhdistys laajensi taloa 1950-luvun alussa, mutta kun ylläpito kävi ajan oloon raskaaksi, myi yhdistys sen Liedon Lujalle marraskuussa 1964. Luja kunnosti talon ja risti sen Lujalaksi.
Kuuntele, kun Kauko Venäläinen kertoo kaupankäynnistä Tammentaan kylässä.
Kuuntele, kun Kaarina Vuorinen muistelee tansseja ja urheilua.
TAMMENTAKA KARTALLA
Tammentaan taloja
Manni on yksi Tammentaan kantatiloista. Talo jakautui 1560-luvulla kahteen osaan, mutta seuraavalla vuosisadalla toinen puolisko autioitui ja yhdistettiin jälleen kantatilaan. Manni yhdistettiin Hiiskun ratsutilaan vuonna1690 ja uudestaan 1700-luvun puolivälissä. Vuonna 1787 Hiiskun ja Mannin muodostama tila jaettiin kolmeen osaan. Viime sotien jälkeen Keskusosuusliike Hankkija harjoitti tilalla taimistonviljelystä. Nykyään osa tilan maista on Liedon kaupungin omistuksessa.
Hiisku suoritti ratsupalvelusta 1640-luvulta lähtien ja lopulta siitä tuli Maskun kihlakunnan komppanian rustholli. Tila ostettiin perinnöksi vuonna 1760. Vuonna 1787 Hiiskun ja Mannin muodostama tila jaettiin kolmeen osaan. Tilalla toimi 1870-luvulta ensimmäiseen mailmansotaan asti viinanpolttolaitos, Lundo Bränneri. Polttimo tuotti paloviinaa ja sivutuotteeksi karjanrehuksi sopivaa rankkia.
Tarinoita
Kulttuurimaisemaa
LM/va/11432:1
LM/va/D184:2:45
LM/va/D83:624
LM/va/11432:1