top of page

KILLALA

LM_va_D_192_5_011.jpg

Killalan kylä sijaitsee Vanhan Hämeentien varrella, noin 2,5 kilometriä Tarvasjoen kirkolta. Naapurikyliä ovat muun muassa Liiparla, Liedonperä, Eura ja Suitsula. Kylän itäpuolella virtaa Paimionjoki.

​

Killalan nimi viittaa siihen, että kylässä olisi aikoinaan toiminut kirkollinen majatalo eli kilta. Tätä tukee neljä muuta Killalan paikannimeä: Munkinketo, Munkinniittu, Munkinperko ja Munkinmäki. Härkätien pääasiallisena tarkoituksen oli toimia sotilastienä, mutta samalla se muodosti kulkureitin myös Tarvasjoen kauppiaille ja talonpojille.

​

Kylän synnystä

​

Vuonna 1540 kylässä oli viisi taloa. Ne olivat Iisakki, Litko, Ludi, Porri ja yksi nimeltään tuntematon talo. Seuraavalla vuosisadalla taloja oli kahdeksan, kun Iisakista erotettiin kaksi taloa ja Porri jaettiin kahtia. Vuonna 1721 kylässä oli kaksi Iisakki-nimistä taloa, joista toinen nimettiin myöhemmin Mikolaksi sekä Litko (nyk. Nissilä) Ludi (Jaakola) ja Porri (Mikola). Killalan talot olivat tuolloin kruununtaloja, eli upseerien tai siviiliviranomaisten palkkataloja. Myöhemmin kaikki lunastettiin perintötiloiksi. 1700-luvun lopussa tehdyn isojaon mukaan suurimmaksi taloksi tuli Iisakki, jossa oli yli sata hehtaaria peltoja.

 

Torppien itsenäistyttyä ja lukuisten uusien lohkotilojen erottua vanhoista taloista Killalassa oli 43 taloa ja sata asukasta vuonna 1955. Vuoden 1992 alussa kylässä oli 25 tilaa ja 50 asukasta.

​

Killalankosken mylly ja kyläkauppa

​

Killalankoskessa toimi mylly jo 1500-luvulla. Vesimyllyjen rakentamisen taito tuli Suomeen viimeistään 1200-luvulla. Myllyrakennukset ovat edelleen olemassa, niiden käyttö loppui vasta 1960-luvulla. Kyläkauppa toimi Killalassa 1940-luvulta 1990-luvulle saakka.

KILLALA KARTALLA

Killala.jpg

Killalan taloja

Tarinoita

Kulttuurimaisemaa

bottom of page