KURKELA
Kurkela sijaitsee Aurajokilaaksossa Liedon keskustan tuntumassa. Kylän maat rajoittuvat Moisioon, Hakulaan ja Vääntelään. Kurkelan maisemakuvalle ovat ominaisia Aurajokilaaksolle tyypilliset laajat, jokeen laskevat peltoalueet.
Kylän asutus saattaa juontaa juurensa jo esihistoriallisesta ajalta. Kurkelasta Kaupin alueelta rantapellolta on löydetty viikinkiaikainen tasavarsisolki. Ensimmäinen kirjallinen lähdetieto kylästä on 1400-luvun puolivälistä. 1500-luvulla Kurkelassa oli kolme taloa: Kauppi, Knaapi ja Mattila. Tilojen määrä kuitenkin kasvoi jo samalla vuosisadalla, kun taloista lohkottiin kolme muuta tilaa: Passi, Nopo ja Syyri. Passin talosta on käytetty myös nimitystä Pasi ja Knaapi puolestaan on tunnettu myös nimellä Talo. Kurkelan vanha kylätontti on sijainnut lähellä Aurajokea, mutta kyläkuva hajaantui myöhemmin.
Aikanaan Kurkelan kohdalla oli joen vastarannalle lauttayhteys, joka korvattiin pitkän pohdinnan jälkeen sillalla vasta vuonna 1904. Kylän alueelle on noussut harvakseltaan uudehkoa asutusta, mutta seudun yleisilme on kuitenkin säilynyt avoimena ja peltovaltaisena.
KURKELA KARTALLA
Kurkelan taloja
Kauppi eli Knaapi on yksi vanhoista kantatiloista. Tilan rakennukset paloivat seuraavan vuosisadan lopulla ja se jäi pitkäksi aikaa veronmaksukyvyttömäksi. Tila pysyi kruunun hallussa Ruotsin vallan loppuun. Nykyinen asuinrakennus on viimeistään 1800-luvun puolivälistä.
Mattila jakaantui 1550-luvulla Mattilaksi ja Syyriksi. Mattila joutui kruunulle 1600-luvun alussa, mutta suoritti myöhemmin ratsupalvelusta. Tila on ollut saman suvun hallussa 1680-luvulta nykyaikaan.
Syyrin tila lohkaistiin 1550-luvulla Mattilasta. Syyrin talo on aikaisemmin sijainnut kylätien toisella puolella. Osa tilan päärakennuksesta on 1700-luvun lopulta. Päärakennuksen toinen osa on vuodelta 1911. Syyri on ollut saman suvun hallussa 1680-luvulta lähtien.