top of page

Tarvasjoen kyliä ja kulttuurimaiseman muutosta

Näyttelyn pohjana ovat Liedon museon kokoelmiin kuuluvat Tarvasjoen nuorisoseuran kuvat, jotka on otettu 1900-luvun alkupuolella eri puolilla Tarvasjokea. Näyttelyn koostaminen aloitettiin kesällä 2022 yhdessä museovieraiden kanssa. Kävijät ottivat museosta mukaansa kopioita nuorisoseuran kuvista, lähtivät etsimään vanhaa kuvauspaikkaa ja ottivat samasta paikasta nykypäivän kuvan vanhan rinnalle. Valokuvaparien kuvaaminen ja näyttelyn tekeminen yhdessä museokävijöiden kanssa liittyi Liedon museon Kotiseutuportaali-hankkeeseen. Hankkeessa kerättiin tietoa, muisteluita ja valokuvia Liedon kylien historiasta ja nykypäivästä.

Kuvapareissa kylien kulttuurimaiseman muutos – tai muuttumattomuus – näkyy noin sadan vuoden aikajänteellä. Osa kuvapareista saatiin esille kotiseutumuseoon jo viime kesän aikana. Kuvaparien ottamista jatkettiin syksyllä, ja viimeisimmät on kuvattu keväällä ja alkukesästä 2023. Vanhoihin valokuviin on otettu mukaan nyt muitakin kuin nuorisoseuran kokoelman kuvia. Näyttelyjulisteissa esitellään Tarvasjoen kyliä ja sekä kuvapareissa näkyviä rakennuksia ja kulttuurimaisemaa. Kuvapareja on myös sijoitettu Tarvasjoen kartalle.

Vanhojen ja nykypäivän valokuvien välityksellä visuaalista historiaa voidaan siirtää sukupolvelta toiselle. Ajan saatossa maisema muuttuu ja ihminen muuttaa sitä. Taloja ja teitä rakennetaan, rakennuksia puretaan, aiemmin avoin näkymä on saattanut kasvaa umpeen, tulipalo tehnyt tuhojaan tai elinkeinojen muuttuminen on muuttanut myös maisemaa. Toisinaan maisema säilyy lähes samanlaisena sadan vuoden ajan tai kauemminkin.

Näyttely on avoinna elokuun loppuun 2023 sunnuntaisin klo 11 - 15.

bottom of page