top of page

Shadow Fliers - Varjojen lentäjät

Näyttely on esillä Nautelankosken museossa päivittäin

10.6. - 7.8. klo 12 - 16     (ei 24.6. ja 24.7.)

8.8. - 28.8. la - su klo 12 - 16.

Shadow Fliers - Varjojen lentäjät -näyttely on kuvataiteilija ja Philadelphian taideyliopiston kuvataiteiden ohjelmajohtaja Rebecca Saylor-Sackin, Luonnontieteellisen keskusmuseo Luomuksen akatemiatutkija Thomas Lilleyn sekä tietokirjailija, runoilija ja Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkija Mia Röngän yhteishanke. Näyttely yhdistää taidetta ja luonnontiedettä kuvatakseen lepakoiden, ihmisten ja muiden eliöiden yhteiseloa.

Nautelankosken rannalla, Aurajoen varrella, on sijainnut vesimylly keskiajalta saakka. Viimeisin ja nykyään Nautelankosken museoon kuuluva mylly rakennettiin vuonna 1807. Rakennus on pitkään tarjonnut kodin vesisiipalle – lepakkolajille, jota Lilley on myllyllä tutkinut pitkään. Vesimyllyn ympäristö, luonnonsuojelualue ja joen varsi tarjoavat elinympäristön myös pohjanlepakoille, pikkulepakoille ja korvayököille, jotka saalistavat joen yllä ja sen ympäristössä lentäviä hyönteisiä. Lepakot ovat eläneet alueella ihmisten kanssa asutuksen alkamisesta saakka.

 

 

Shadow Fliers - Varjojen lentäjät koostuu näyttävistä, akryylillä maalatuista lakanakangasteoksista sekä niihin liittyvästä tekstiteoksesta. Maalaukset ovat osa Saylor-Sackin opinnäytetyötä, jota hän valmistelee Philadelphian Taideyliopistoon (University of Arts) Yhdysvalloissa. Teokset ammentavat niin Lilleyn tutkimuksesta kuin edesmenneen Jens Rydelin valokuva-arkistoista ja esittävät uudelleentulkintoja lepakoista niiden elinympäristössä Aurajoen rannoilla. Maalaukset ovat kaksipuoleisia ja kuvastavat siten lepakoiden kiinteää vuorovaikutusta ympäristönsä kanssa. Maalauksia heijastelee ja niiden kanssa kommunikoi Röngän ja Lilleyn tarinallinen tekstiteos, joka syventää kokemusta lepakoiden yhteydestä Nautelankosken historiaan ja ympäristöön.

 

Näyttely on esillä kolmessa rakennuksessa. Kaksi ensimmäistä maalausta on ripustettu Lauri Nautelan museon auditorioon, kaksi seuraavaa myllyyn ja kolme viimeistä on myllärintuvan kamjossa. Teoksiin tutustutaan järjestyksessä niiden yhteyteen kirjoitetun tarinan kuljettamana; myllyyn ja kamjoon lähtee museon opas mukaan. Näyttelyn tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä Nautelankosken myllyn asukkaista sekä lepakoiden merkityksestä ekosysteemissä.

Näyttely tuotetaan yhteistyössä Philadelphian University of Arts -yliopiston kanssa.

Klikkaa kuvaa avataksesi maalaukseen liittyvän tekstin. 

bottom of page