Perinnepelargoninäyttely Nautelankoskella

 

Pelargonit ovat olleet pitkään tärkeä osa suomalaista puutarhakulttuuria. Ne ovat kulkeneet suvussa sukupolvelta toiselle, siirtyneet muutoissa paikkakunnalta uudelle kotiseudulle ja niitä on vaihdettu ystävien kesken. Suomen ensimmäiset neljä pelargonilajiketta saapuivat Turun Akatemian puutarhaan 1700-luvulla. Vähitellen ne siirtyivät kasvihuonekasvatuksesta ruukkukasveiksi talojen saleihin. Pelargonit olivatkin 1800-luvun alkupuolella Suomen suosituimpia ruukkukasveja, ja tavalliset kansalaiset alkoivat säätyläisten lisäksi kasvattaa pelargoneja 1900-luvun vaihteessa. Näitä vanhanajan pelargoneja kutsutaan kotipelargoneiksi. Niiden esivanhempana on luonnonvarainen laji Pelargonium zonale.

 

Vanhat pelargonit ovat säilyneet Suomessa erityisesti maaseudulla asuneiden naisten ansiosta. Pelargonien talvettamiseen oli maaseudulla hyvät olosuhteet: viileät huonetilat tai kuistit sekä navetat. Pelargoneja ei myöskään haluttu heittää pois, koska uusia kasveja ei ollut helposti saatavilla, ja pelargonien kasvatus oli naisille tärkeää.

 

Useat vanhat suomalaiset pelargonit ovat peräisin luovutetusta Karjalasta ja tulleet nykyisen Suomen alueelle siirtoväen mukana. Pelakuitten alkuperästä kertovat Karjalaan viittaavat lajikenimet, kuten Evakko, Muolaa ja Säkkijärveläinen. Aktiivisesti säilytetyt viljelykasvit sisältävät tietoa ihmisistä, paikoista ja kasvien vaihtoverkostoista. Historiatiedot ja tarinat liittyvät kertomuksiin kasvien omistajista sekä kasvien siirtymisestä paikkakunnalta toiselle tai talosta, josta kasvi on peräisin.

Pelargoneihin pääsee tutustumaan museon avoinnaoloaikoina 30.9. asti myllärintuvassa, sen jälkeen Lauri Nautelan museon auditoriossa.

Farmor Tallskog
Farmor Tallskog

Pohjanmaa

press to zoom
Viipurin Evakko
Viipurin Evakko

Kauhava / Viipuri

press to zoom
Mattilan Mummo
Mattilan Mummo

Jaala

press to zoom
Maija
Maija

Noormarkku

press to zoom
Huittinen 1
Huittinen 1

Huittinen

press to zoom
Hopplaxin Fanny
Hopplaxin Fanny

Porvoo

press to zoom
Kelkan Mamma
Kelkan Mamma

Oripää

press to zoom
Helmi
Helmi

Tottijärvi

press to zoom
Inkilänhovi
Inkilänhovi

Juva (epävarma)

press to zoom
Fanny
Fanny

Toijala

press to zoom
Almatädin Pelargonia
Almatädin Pelargonia

Turun seutu

press to zoom
Aino
Aino

Leppävirta

press to zoom

Pieneen perinnepelargoninäyttelyyn osallistuvat Nautelankosken museon lisäksi Yläneen kotiseutumuseo, Naantalin museo (Hiilolan talo), Sauvon kotiseutumuseo, Kuusiston Taidekartano Kaarinassa sekä Turussa Kupittaan siirtolapuutarha (keskusmaja) sekä Ett Hem -museo. Perinnepelargoninäyttelyt ovat osa Luonnonvarakeskuksen Varsin hyvät vanhat pelakuut -hanketta, jonka tavoitteena on vahvistaa käytännön tietoa perinnepelargonien lajikkeista ja historiasta sekä niiden säilymistä edistävästä kasvattamisesta. Perinnepelakuiden tunnettuutta ja säilymistä edistää myös Luonnonvarakeskuksen hanke Perinnepelargoneista hehkua puutarhaviljelyyn. Hankkeet ovat saaneet rahoitusta Oiva Kuusiston säätiöltä sekä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 (Leader Varsin Hyvä).