Pieni Perinnepelargoninäyttely Nautelankoskella

Pelargoneihin pääsee tutustumaan museon avoinnaoloaikoina 30.9.2021 asti myllärintuvassa, sen jälkeen Lauri Nautelan museon auditoriossa.

 

Pelargonit ovat olleet pitkään tärkeä osa suomalaista puutarhakulttuuria. Ne ovat kulkeneet suvussa sukupolvelta toiselle, siirtyneet muutoissa paikkakunnalta uudelle kotiseudulle ja niitä on vaihdettu ystävien kesken. Suomen ensimmäiset neljä pelargonilajiketta saapuivat Turun Akatemian puutarhaan 1700-luvulla. Vähitellen ne siirtyivät kasvihuonekasvatuksesta ruukkukasveiksi talojen saleihin. Pelargonit olivatkin 1800-luvun alkupuolella Suomen suosituimpia ruukkukasveja, ja tavalliset kansalaiset alkoivat säätyläisten lisäksi kasvattaa pelargoneja 1900-luvun vaihteessa. Näitä vanhanajan pelargoneja kutsutaan kotipelargoneiksi. Niiden esivanhempana on luonnonvarainen laji Pelargonium zonale.

 

Vanhat pelargonit ovat säilyneet Suomessa erityisesti maaseudulla asuneiden naisten ansiosta. Pelargonien talvettamiseen oli maaseudulla hyvät olosuhteet: viileät huonetilat tai kuistit sekä navetat. Pelargoneja ei myöskään haluttu heittää pois, koska uusia kasveja ei ollut helposti saatavilla, ja pelargonien kasvatus oli naisille tärkeää.

 

Useat vanhat suomalaiset pelargonit ovat peräisin luovutetusta Karjalasta ja tulleet nykyisen Suomen alueelle siirtoväen mukana. Pelakuitten alkuperästä kertovat Karjalaan viittaavat lajikenimet, kuten Evakko, Muolaa ja Säkkijärveläinen. Aktiivisesti säilytetyt viljelykasvit sisältävät tietoa ihmisistä, paikoista ja kasvien vaihtoverkostoista. Historiatiedot ja tarinat liittyvät kertomuksiin kasvien omistajista sekä kasvien siirtymisestä paikkakunnalta toiselle tai talosta, josta kasvi on peräisin.

Farmor Tallskog
Farmor Tallskog

Pohjanmaa

Viipurin Evakko
Viipurin Evakko

Kauhava / Viipuri

Mattilan Mummo
Mattilan Mummo

Jaala

Maija
Maija

Noormarkku

Huittinen 1
Huittinen 1

Huittinen

Hopplaxin Fanny
Hopplaxin Fanny

Porvoo

Kelkan Mamma
Kelkan Mamma

Oripää

Helmi
Helmi

Tottijärvi

Inkilänhovi
Inkilänhovi

Juva (epävarma)

Fanny
Fanny

Toijala

Almatädin Pelargonia
Almatädin Pelargonia

Turun seutu

Aino
Aino

Leppävirta

Pieneen perinnepelargoninäyttelyyn osallistuvat Nautelankosken museon lisäksi Yläneen kotiseutumuseo, Naantalin museo (Hiilolan talo), Sauvon kotiseutumuseo, Kuusiston Taidekartano Kaarinassa sekä Turussa Kupittaan siirtolapuutarha (keskusmaja) sekä Ett Hem -museo. Perinnepelargoninäyttelyt ovat osa Luonnonvarakeskuksen Varsin hyvät vanhat pelakuut -hanketta, jonka tavoitteena on vahvistaa käytännön tietoa perinnepelargonien lajikkeista ja historiasta sekä niiden säilymistä edistävästä kasvattamisesta. Perinnepelakuiden tunnettuutta ja säilymistä edistää myös Luonnonvarakeskuksen hanke Perinnepelargoneista hehkua puutarhaviljelyyn. Hankkeet ovat saaneet rahoitusta Oiva Kuusiston säätiöltä sekä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 (Leader Varsin Hyvä).