Sivuston kuvilla luvanvarainen käyttö. Kuviin voi liittyä käytön rajoituksia.
Lauri Nautelan elämä ja kokoelmat 2023 - 2025
Koulupoikana sitä tulee koottua. Postimerkkejä, myöskin rahoja. Ensimmäinen satsi oli simmonen, setäni lahjoitti suurikokoisia kymmenpennisiä ja viispennisiä. Siitä mää sain alun. Joululahjoina tuli kirjoja niin paljon. Olin ahkera lukija. Huomasin, ettei kannata ihan uutena ostaa: kun menee antiikkikauppaan, niin saa halvemmalla saman kirjan.
Vuonna ’35 löysin sykkyrässä olevan rautavanteen. Ajattelin, että mikähän on ja lähetin sen museoon. Sieltä tuli vastaus: viikinkiajan miekkoja, Petersen-tyyppi. Jäi moneksi vuodeksi unholaan koko harrastus. Vasta sitten vuonna ’54 tuli sellainen tutkija Matti Huurre asumaan meille. Hänet oli määrätty inventoimaan esihistoriallisia paikkoja Liedossa. Vahinko että oli kesäaika, ei ollut paljas maa. Hiekkakuopista tuli kivikautisia kiviä: nuolenkärkiä, kirveitä…
Olin mukana Kukkarkosken kaivauksilla ’57. Mut sit se jäi moneks vuodeks, vast ’63 kesäl rupesin uudestaan. Hankin kirjallisuutta kans. Ville Luho katsoi kokoelmaani ’64, sanoi, että hyvä alku, jatkaa vaan. Sitten tuli pieni keskeytys, ’67 jatkui aina ’90-luvulle saakka. Syksyisin ja keväisin kaikki entiset paikat. Pellot ja alueet, kun ne kynnettiin, tuli aina uutta lisää näkyviin. Sai taas repun täyteen kiviä, sitten tulin kottii. Sit pesin ja lajittelin ne, ja laitoin lappuja.
Kokoelma on keräilyn tulos sekä keräilyä ohjaava ihanne – polku, jota keräilijä seuraa. Lauri Nautelan kokoelmapolulla on monta haaraa, jotka risteävät, limittyvät tai saattavat kulkea päällekkäin. Nautela arkistoi lähes kaiken elämästä ympärillään. Monista keräilijöistä poiketen häntä kiinnostivat myös rikkinäiset esineet ja sirpaleet. Otteita eri osakokoelmista on esillä Nautelankoskella, Lauri Nautelan nimeä kantavassa museorakennuksessa.