Sivuston kuvilla luvanvarainen käyttö. Kuviin voi liittyä käytön rajoituksia.
LAURI JA MAISEMA
näytelmä keräilijä ja mesenaatti Lauri Nautelan elämästä ja ajasta
Minä olen maisemassa. Polkupyörän selässä. Keväisellä pellolla kävelemässä.
Musta polkupyörä. Minä ja aurinko.
Lauri ja maisema on näytelmä keräilijä ja mesenaatti Lauri Nautelan (1914-1998) elämästä ja ajasta. Lauri syntyi maailmaan, joka eli suurta murrosvaihetta. Hän kuului sukupolveen, jonka elämässä historian käännekohdilla tuli olemaan suuri merkitys. Nämä aikalaiskokemukset muovasivat elämää.
​
Ensi-ilta ke 28.6.2023 klo 18 LOPPUUNMYYTY
to 29.6. klo 18 LOPPUUNMYYTY
pe 30.6. klo 18 LOPPUUNMYYTY
Muut esitykset:
ke 20.9. LOPPUUNMYYTY
to 21.9. LOPPUUNMYYTY
pe 22.9. LOPPUUNMYYTY
​
Esitykset klo 18 Nautelankosken museolla.
Esityksen kesto 2 h, ei väliaikaa.
Lauri elää yhtä aikaa monessa ajassa, siltä minusta tuntuu. Hän kulkee keväisellä pellolla, ajaa mustalla polkupyörällään kylätiellä, hän kulkee muinaisrannalla viisituhatta vuotta sitten, hän istuu huoneessaan, tuolissaan, edessään avattu kirja.
Lauri Nautela oli Nautelan kartanon poika ja toinen perijä. Lauri opiskeli 1930-luvun lopulla agronomiaa, mutta maailmansota keskeytti opinnot. Sodan jälkeen Lauri palasi kotiinsa Nautelan kartanoon ja työskenteli kartanon myllyssä punnitsijana ja maksujen vastaanottajana. Lauri kiinnostui varhain historiasta ja arkeologiasta. Vähitellen tästä muodostui - ei pelkästään harrastus, vaan tapa elää ajassa ja paikan historiassa. Lauri alkoi kerätä arkeologista aineistoa ja myöhemmin myös esineitä.
Lauri ja maisema kuvaa elämän kiintopisteitä, intohimon kohteita, valintoja. Se ei ole elämäkertaa vaan näkökulmia aikaan, Suomeen ja maailmaan, jossa hän elää. Näytelmä nostaa esiin elämän ja historian yksityiskohtia ja samalla se sijoittaa Laurin maisemaan, joka rakentuu ajan kerroksista. Näytelmä luo näkökulman myös vaiettuun ja vähän käsiteltyyn historiaan. Lauri tuomittiin 1960-luvulla vankilaan homoseksuaalisuuden takia.
Lauri ja maisema on syntynyt Liedon museon aloitteesta ja pääasiallisena lähdeaineistona ovat olleet museon arkistot ja kokoelmat, jotka ovat Lauri Nautelan elämäntyö. Näytelmä yhdistää dokumentaarisuutta ja fiktiota.
Seutu on noussut merestä noin kymmenentuhannen vuoden kuluessa. Meren pohja näkyy paksuina savikerrostumina. Seutu on maantieteellisesti rajattu paikka, jonka ulottuvuus ajassa on hyvin pitkä.
Esitys on liikkuva, ja se toteutetaan eri paikkoihin: Nautelankosken museon pihapiiriin ja rakennuksiin sekä kosken alueelle, joka on suojeltua maisemaa. Kaikki paikat eivät ole täysin esteettömiä. Lipun ostajaa pyydetään ilmoittamaan mahdollisesta liikuntaesteestä lippujen varauksen yhteydessä, jotta tilat voidaan järjestää niin saavutettaviksi kuin mahdollista.
Näytelmä liittyy kiinteästi Lauri Nautelan museon näyttelyyn, joka sisältää muun muassa Laurin huoneen rekonstruktion sekä kokoelmien esineistöä. Näyttely on esteetön.
​
Näyttelijät: Anssi Niemi ja Matti Pajulahti
Käsikirjoitus: Seppo Parkkinen
Ohjaus: Esa-Matti Smolander
Juliste ja käsiohjelma: Reima Hirvonen
Tuotanto: Nautelankoski-säätiö
Näyttelijä Anssi Niemi on tullut tutuksi teatterin lisäksi myös elokuvista ja tv-sarjoista. Hänen viimeisimpiä töitään ovat tv-sarja Sekasin ja sooloesitys Straight Acting.
Näyttelijä Matti Pajulahti työskentelee teatterin ja elokuvien parissa. Pajulahden viimeisin elokuvatyö on päärooli palkitussa Aikamies-elokuvassa.
Näytelmäkirjailija Seppo Parkkinen on työskennellyt lähes kaikissa maamme ammattiteattereissa. Hän on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun taideopettaja ja Teatteri Kolmannen Tilan näytelmäkirjailija.
Ohjaaja Esa-Matti Smolander työskentelee Teatteri Vanhan Jukon taiteellisena johtajana Lahdessa. Näyttelijänä hän on mukana Turun Kaupunginteatterin Tuntematon sotilas -esityksessä. Parhaillaan hän ohjaa Anton Tšehovin Lokkia Lahden kaupunginteatteriin.
Kuvataiteilija Reima Hirvonen asuu ja työskentelee Pohjois-Karjalassa, Enossa. Hän on pitänyt lukuisia näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.
Tuotantoa ovat tukeneet:
Alfred Kordelinin säätiö
Hakulan Puu Oy.
Ida Aalberg -säätiö
Taiteen edistämiskeskus
Turun Teatterisäätiö
​