top of page
Maaselän kannas

Maaselän kannas oli suomalaisten jatkosodassa valtaamista kannaksista pohjoisin. Se oli myös kaikkein lujiten linnoitettu. Kannakselta piti vetäytyä kesäkuussa 1944 venäläisten suurhyökkäyksen alta viivyttäen ilman, että rakennettuja asemia olisi hyödynnetty tosissaan. Tässä on muutama kuva Maaselän kannakselta, joita ei ole otettu Karhumäellä. Karhumäen kuville on luotu oma sivunsa. Kuvia on myös Saravaarasta, Kriviltä ja Pintuisista.

Krivi sijaitsi keskivaiheilla Maaselän kannasta. Venäläiset onnistuivat hyökkäyksellään alkuvuodesta 1942 lyömään suomalaiset asemista, mutta 3. Prikaatin vastahyökkäys valtasi Krivin aseman alueen suomalaisille. Oikealla sivustallaan Prikaatilla oli naapurina Musta Nuoli eli "Pärmin pirut".

Saravaara sijaitsi rintamalinjojen takana. Alueella tehtiin runsaasti linnoitustöitä puolustusaseman luomiseksi venäläisten hyökkäyksiä vastaan. 1. Divisioonan esikunta ja VP 33 olivat alueella kesäkuusta 1943 vuoden loppuun asti, kun divisioona vaihdettiin taakse lepoon ja linnoitustöihin.

Pintuinen/Pinduinen/Pindusi. Jalkaväkirykmentti 35:n esikuntakomppania siirtyi asemasotavaiheen alussa Pintuisiin Karhumäestä itään. Kaupunki oli amerikansuomalaisten kommunistien rakentama. Nämä olivat saapuneet laivoilla 1930-luvulla Neuvostoliittoon, missä heidät oli satamassa vangittu ja siirretty rakentamaan kylää Äänisjärven rannalle.

Tilanne Krivillä syyskuun alussa 1942.

press to zoom

Kuva jostakin Maaselän kannaksen kylästä, mahdollisesti Pinduisista. Alue tosin oli sotatoimialuetta, joten siviileillä ei ollut pääsyä kylään.

press to zoom

Muurmannin rataa Krivillä.

press to zoom

Krivin asema ja muurmannin rataa. Kaatuneet pinottiin aseman edessä näkyvän kopin eteen ja vietiin kuorma-autoilla Karhumäkeen. Monttu kuvassa on pommikuoppa.

press to zoom

3. Prikaatin viestimiesten korsuja Saravaaralla. Vasemmalla kurkijokelainen MattiAhokas, keskellä lääkintämies Sutela.

press to zoom

Korsu Saravaarassa.

press to zoom

Sauna Saravaarassa lammen rannalla. Paloi yhden yön lämmittämisen jälkeen.

press to zoom

JR 35:n esikuntakomppanian toimisto Pintuisissa. Oikealla komppanian vääpeli ylikersantti Unto Ryökäs ja vasemmalla hänen veljensä Oiva Ryökäs 1./VP 33:sta.

press to zoom

Pindusia.

press to zoom

Miehiä ryhmäkuvassa Pindusissa. Ilmeisesti JR 35:n esikuntakomppaniasta.

press to zoom

Esikuntakomppanian miehiä portailla. Lauri Tuominen viides ylärivistä nojaamassa kaiteeseen.

press to zoom

Ilmeisesti Pindusista.

press to zoom

"Herrojen" sauna Pindusissa.

press to zoom

Katiskoja selvitellään.

press to zoom

Miehiä Pinduisissa.

press to zoom
bottom of page